LIVET MED BØRN

“Enkelte vil begynde at tænke over, hvorfor de har så travlt med at komme ud ad døren”

Finn Janning tror, flere vil tage nogle af de erkendelser, de gør sig under coronakrisen, med videre.

26. marts 2020 | Af Marta Gramstrup Wriedt | Foto: Privat

Forfatter og ph.d. i praktisk filosofi Finn Janning tror og håber, flere vil tage de erkendelser, de gør sig sammen med familien under coronakrisen, med videre.

”Travlhed er ikke et udslag af handlekraft eller vigtighed, men snarere et vidnesbyrd om, at den forjagede person ikke ved, hvor han eller hun er på vej hen i livet.”

Sådan skrev Finn Janning, der er forfatter og ph.d. i praktisk filosofi, tidligere på ugen i et debatindlæg i Information. Heri pointerede han også, at ”hastværk er tæt forbundet med generel uopmærksomhed”.

Men hvordan mener Finn Janning, det ses i forhold til familielivet, var jeg nødt til at spørge. Her er han ikke i tvivl:

– Mange familier kører efter et ret stramt skema; skole, arbejde, fritids- og sportsaktiviteter, legeaftaler mv. Det betyder, at der kan være en tendens til at kigge mere på uret end på ens børn eller partner. Det handler mere om at nå frem i tide, end at være til stede. Dette er en triviel pointe, men ikke desto mindre glemmer mange at efterleve den, selvom det er klart, at den største gave, vi kan give vores børn – og andre – er vores opmærksomhed, siger han til fødslen.dk.

Står hastværket på i længere tid, bliver det ifølge Finn Janning en nærmest ubevidst måde at leve på, som nemt kan blive en belastning. Desværre oplever mange først problemerne for sent, når det hele falder sammen, mener han.

– Alle mennesker udsender signaler – bevidste og ubevidste – om, hvordan de har det. De fleste voksne kan mere reflekteret dele deres følelser og tanker, men for børn kommer disse sindsstemninger gerne til udtryk i spontane kropsudbryd og humørudsving. Hvorfor er der dage, hvor min søn på ni år er ligeglad med, om hans hår sidder, og andre dage, hvor det er altafgørende? Hvad skyldes det, at min datter på syv år en morgen finder alle hendes kjoler umulige? Listen kan udvides i det uendelige. I sådanne situationer kan det for mange forældre være svært at give sig tid og lytte, fordi de har et arbejde, en karriere eller lignende, som skal overholdes. Og selvom jeg har forståelse for det – ens professionelle ansvar og forpligtelse – har jeg det kun til en vis grad. Hastværk var ifølge Kierkegaard et valg. Det drejer sig om prioritering; hvilken måde at leve på er ønskelig. Hvad er vigtigt i mit liv?

Hos Ugleunger kan du købe tøj til børn og babyer fra Joha og Katvig.

– Jeg tror – selvom få selvfølgelig vil indrømme det – at børnene lidt for ofte kommer i anden række i forhold til arbejde og karriere. Lige nu ændres dette styrkeforhold. Det håber jeg, siger Finn Janning.

Selv er han bosat i Spanien, hvor man på grund af corona-situationen kan blive straffet med bøde, hvis man uden grund bevæger sig ud. Han følger også situationen i Danmark.

Han tror og håber på, at tiden hjemme, også selvom den er mere eller mindre tvungen – kan give mange en ”frigørende klarhed om vores eget liv”, som han formulerer det i Information. Netop fordi tiden i hjemmet er en oplagt mulighed for at revurdere ens liv.

– Det kan være frigørende at give slip på noget, som ikke længere giver mening. Frihed er at være bundet af nogle meningsfulde og kærlige bånd. De fleste har sikkert oplevet, at de kan føle sig mere frie, når de er sammen med familie eller nære venner. Det er som om, at paraderne kommer ned. Eller skuldrene sænkes, siger Finn Janning og tilføjer:

– I starten, når en familie er hjemme sammen, vil de unægtelig gennemgå forskellige erkendelsesfaser. Det kan være alt lige fra en umiddelbar spænding, fordi det er nyt og anderledes, til småproblemer, der dukker op, eller nervøsitet og sorg på grund af alt det, som sker i forbindelse med coronavirussen. Der kan opstå kedsomhed og irritation over de indgreb, som – i Spanien – et udgangsforbud medfører. Men midt i det hele opstår der også tanker og samtaler med børnene om, hvorfor vi er hjemme. Det handler ikke bare om vores liv, men om de andres. På den måde er familien sammen om noget, der rækker udover familien. Det vil sige, at nogle meningsfulde forbindelseslinjer trækkes, som igen kan få en til at tænke over ens liv.

Men hvordan kan vi så tage det med os videre som familie?

– Der kan være ting, som vi bagefter vil savne. Det kunne være ikke at skulle skynde sig om morgenen. Enkelte vil begynde at tænke over, hvorfor de har så travlt med at komme ud ad døren. Hvor ønsker jeg at opnå? Til hvilken pris? Hvad er vigtigere end mine børn?

Emmibaby - køb babyudstyr

– Selvom jeg tror, at en vis disciplin kan hjælpe med at organisere dagene, er det vigtigt ikke at gøre opholdet i hjemmet til en træningslejr for frømænd. Tingene finder gradvist sit eget leje, sin rytme. I stedet for at kæmpe med at lave alle de lektier, som skolen sender, kan forældre lære børnene noget endnu mere fundamentalt; nemlig værdien af visse værdier. Jeg tror, at enkelte familier måske vil blive bedre til at give deres børn fred og ro til at lave ingenting, siger Finn Janning.

Statsminister Mette Frederiksen har på et pressemøde udtalt, at det bliver et andet samfund, vi en dag vender tilbage til. Tænker du, at vi rent samfundsmæssigt tager nogle af de her erkendelser, vi gør os i denne tid, med videre og ændrer noget strukturelt?

– Jeg kan ikke lade være med at tænke den islandske forfatter Halldór Laxness, der i en af sine romaner skriver, at forældre har mere brug for deres børn end omvendt. Det er en fantastisk tanke, som jeg er enig i. Hvis vi voksne er åbne og modtagelige, kan vores børn lære os meget – både om verden og om os selv. De kan ligefrem gøre vores liv mindre absurd. For børn er ingen spørgsmål forbudte, siger Finn Janning og slutter:

– Det kan være fristende at tænke på, om flere vil arbejde på deltid eller prøve kræfter med hjemmeskole bagefter. Eller helt aflive sådanne drømmerier. Det er svært at spå om på nuværende tidspunkt.

LIVET MED BØRN

“Enkelte vil begynde at tænke over, hvorfor de har så travlt med at komme ud ad døren”

Finn Janning tror, flere vil tage nogle af de erkendelser, de gør sig under coronakrisen, med videre.

26. marts 2020 | Af Marta Gramstrup Wriedt | Foto: Privat

 

Forfatter og ph.d. i praktisk filosofi Finn Janning tror og håber, flere vil tage de erkendelser, de gør sig sammen med familien under coronakrisen, med videre.

 

”Travlhed er ikke et udslag af handlekraft eller vigtighed, men snarere et vidnesbyrd om, at den forjagede person ikke ved, hvor han eller hun er på vej hen i livet.”

Sådan skrev Finn Janning, der er forfatter og ph.d. i praktisk filosofi, tidligere på ugen i et debatindlæg i Information. Heri pointerede han også, at ”hastværk er tæt forbundet med generel uopmærksomhed”.

Men hvordan mener Finn Janning, det ses i forhold til familielivet, var jeg nødt til at spørge. Her er han ikke i tvivl:

– Mange familier kører efter et ret stramt skema; skole, arbejde, fritids- og sportsaktiviteter, legeaftaler mv. Det betyder, at der kan være en tendens til at kigge mere på uret end på ens børn eller partner. Det handler mere om at nå frem i tide, end at være til stede. Dette er en triviel pointe, men ikke desto mindre glemmer mange at efterleve den, selvom det er klart, at den største gave, vi kan give vores børn – og andre – er vores opmærksomhed, siger han til fødslen.dk.

Står hastværket på i længere tid, bliver det ifølge Finn Janning en nærmest ubevidst måde at leve på, som nemt kan blive en belastning. Desværre oplever mange først problemerne for sent, når det hele falder sammen, mener han.

– Alle mennesker udsender signaler – bevidste og ubevidste – om, hvordan de har det. De fleste voksne kan mere reflekteret dele deres følelser og tanker, men for børn kommer disse sindsstemninger gerne til udtryk i spontane kropsudbryd og humørudsving. Hvorfor er der dage, hvor min søn på ni år er ligeglad med, om hans hår sidder, og andre dage, hvor det er altafgørende? Hvad skyldes det, at min datter på syv år en morgen finder alle hendes kjoler umulige? Listen kan udvides i det uendelige. I sådanne situationer kan det for mange forældre være svært at give sig tid og lytte, fordi de har et arbejde, en karriere eller lignende, som skal overholdes. Og selvom jeg har forståelse for det – ens professionelle ansvar og forpligtelse – har jeg det kun til en vis grad. Hastværk var ifølge Kierkegaard et valg. Det drejer sig om prioritering; hvilken måde at leve på er ønskelig. Hvad er vigtigt i mit liv?

Hos Ugleunger kan du købe tøj til børn og babyer fra Joha og Katvig.

– Jeg tror – selvom få selvfølgelig vil indrømme det – at børnene lidt for ofte kommer i anden række i forhold til arbejde og karriere. Lige nu ændres dette styrkeforhold. Det håber jeg, siger Finn Janning.

Selv er han bosat i Spanien, hvor man på grund af corona-situationen kan blive straffet med bøde, hvis man uden grund bevæger sig ud. Han følger også situationen i Danmark.

Han tror og håber på, at tiden hjemme, også selvom den er mere eller mindre tvungen – kan give mange en ”frigørende klarhed om vores eget liv”, som han formulerer det i Information. Netop fordi tiden i hjemmet er en oplagt mulighed for at revurdere ens liv.

– Det kan være frigørende at give slip på noget, som ikke længere giver mening. Frihed er at være bundet af nogle meningsfulde og kærlige bånd. De fleste har sikkert oplevet, at de kan føle sig mere frie, når de er sammen med familie eller nære venner. Det er som om, at paraderne kommer ned. Eller skuldrene sænkes, siger Finn Janning og tilføjer:

– I starten, når en familie er hjemme sammen, vil de unægtelig gennemgå forskellige erkendelsesfaser. Det kan være alt lige fra en umiddelbar spænding, fordi det er nyt og anderledes, til småproblemer, der dukker op, eller nervøsitet og sorg på grund af alt det, som sker i forbindelse med coronavirussen. Der kan opstå kedsomhed og irritation over de indgreb, som – i Spanien – et udgangsforbud medfører. Men midt i det hele opstår der også tanker og samtaler med børnene om, hvorfor vi er hjemme. Det handler ikke bare om vores liv, men om de andres. På den måde er familien sammen om noget, der rækker udover familien. Det vil sige, at nogle meningsfulde forbindelseslinjer trækkes, som igen kan få en til at tænke over ens liv.

Men hvordan kan vi så tage det med os videre som familie?

– Der kan være ting, som vi bagefter vil savne. Det kunne være ikke at skulle skynde sig om morgenen. Enkelte vil begynde at tænke over, hvorfor de har så travlt med at komme ud ad døren. Hvor ønsker jeg at opnå? Til hvilken pris? Hvad er vigtigere end mine børn?

– Selvom jeg tror, at en vis disciplin kan hjælpe med at organisere dagene, er det vigtigt ikke at gøre opholdet i hjemmet til en træningslejr for frømænd. Tingene finder gradvist sit eget leje, sin rytme. I stedet for at kæmpe med at lave alle de lektier, som skolen sender, kan forældre lære børnene noget endnu mere fundamentalt; nemlig værdien af visse værdier. Jeg tror, at enkelte familier måske vil blive bedre til at give deres børn fred og ro til at lave ingenting, siger Finn Janning.

Statsminister Mette Frederiksen har på et pressemøde udtalt, at det bliver et andet samfund, vi en dag vender tilbage til. Tænker du, at vi rent samfundsmæssigt tager nogle af de her erkendelser, vi gør os i denne tid, med videre og ændrer noget strukturelt?

– Jeg kan ikke lade være med at tænke den islandske forfatter Halldór Laxness, der i en af sine romaner skriver, at forældre har mere brug for deres børn end omvendt. Det er en fantastisk tanke, som jeg er enig i. Hvis vi voksne er åbne og modtagelige, kan vores børn lære os meget – både om verden og om os selv. De kan ligefrem gøre vores liv mindre absurd. For børn er ingen spørgsmål forbudte, siger Finn Janning og slutter:

– Det kan være fristende at tænke på, om flere vil arbejde på deltid eller prøve kræfter med hjemmeskole bagefter. Eller helt aflive sådanne drømmerier. Det er svært at spå om på nuværende tidspunkt.

Emmibaby

LÆS OGSÅ