TIPS&TRICKS
Sommerferie i Danmark? Mine tips til Lolland og Falster
1. juni 2020 – opdateret 12. juli 2022 | Af Marta Wriedt | Foto: Rasmus Bendix, Visit Lolland-Falster
Skal du holde ferie i Danmark, kan Lolland og Falster anbefales. Her er skøn natur og rigeligt med ting at opleve og se – også for børn.
Det er mere end 10 år siden, jeg selv har boet der. Men Lolland og Falster har en særlig plads i mit hjerte. Der er jeg vokset op. Der har jeg hoppet over åer, bygget huler i skoven, gravet tunneller i høet, hugget æbler fra æbleplantager, cyklet utallige kilometer i bælgravende mørke og duftet årstiderne på en måde, det kun er muligt der.
Området rummer så mange muligheder – ikke mindst for en helt perfekt ferie. Derfor kan du herunder finde mine tips til skønne naturspots og børnevenlig underholdning, hvilket flere steder går hånd i hånd. Ret perfekt, hvis du spørger mig.
Skovene og stendysserne
Der er noget dragende ved områdets skove. De mange stendysser og jættestuer, der ligger i og ved skovene, og som man kan gå på opdagelse i, giver også god mulighed for mange spændende fortællinger. Jeg selv har boet op af Frejlev Skov på det østlige Lolland. Og den er uden tvivl et besøg værd. Men generelt er der virkelig mange hyggelige større og mindre skovområder.
Troldeskoven – og Fuglsang Herregård samt Kunstmuseum
Er du til dansk kunst i ekstremt smukke omgivelser, så skal du forbi Fuglsang Kunstmuseum på Lolland. Selv er jeg mest til den tilstødende park, som jeg elskede at komme i som barn. Her finder du blandt andet Troldeskoven, som skal opleves, hvis du har børn, der elsker at klatre. Fra kunstmuseet er det i øvrigt også muligt at gå ud til det skønne naturområde Skejten.
Grusgraven i Kettinge
Tag et fiskenet under armen og slå et smut forbi Kettinge Grusgrav på Lolland. Jeg elskede dette sted som barn. Den var som en jungle, der ændrede sig, alt efter hvor meget det havde regnet, og dermed hvor man kunne gå.
Da jeg var der i foråret med mine børn, var det 25 år siden sidst, og der var uden tvivl sket en del. Der er kommet flere stier, søer og et højt bjerg og er en mellemting mellem en park og et vildt naturområde. Det er, kan jeg nu af erfaring afsløre, dog stadig muligt at vælge svært gennemtrængelige stier (som ender blindt, hvorfor du skal ase og mase dig samme vej tilbage). Mine børn på 3 og 5 elskede stedet – og jeg kan også sige god for det.
Bondegårdsferie
Da jeg selv boede på Lolland og senere Falster, tænkte jeg, at bondegårdsferie var et virkelig tosset koncept for københavnere, der intet anede om livet på landet. Men efter jeg fik børn, har vi været på flere – og det kan virkelig anbefales. Der findes mange forskellige koncepter. Nogle steder kan du have dit eget hus og passe dig selv, som du vil. Andre steder hjælper du til på gården. Vi har blandt andet været på Kernegaarden på Fejø.
Brandbilmuseum
Til de maskinglade børn og voksne kan brandbilmuseet i Nykøbing også anbefales. Det er lille, men rummer nogle ret seje køretøjer.
Traktormuseum
Har du en dreng eller pige, der elsker traktorer, så skal du forbi Traktormuseet i Eskilstrup. Her kan du både se, røre og sidde på alverdens traktorer. Jeg har selv været der med min søn, da han var knapt to år – og det var et hit.
Sydstenen
Sydstenen på Gedser Odde markerer Danmarks sydligste punkt og menes at være mere end en milliard år gammel. Har du børn, der er glade for at kaste sten i vandet, er det her også det perfekte sted for dem.
Knuthenborg
Knuthenborg Safaripark ved Maribo er bare et helt fantastisk sted. Også for voksne. Her kan du se alverdens eksotiske dyr og klappe de meget ”snaksaglige” geder. Deres legeplads kunne mine børn også bruge en hel dag på.
Hesnæs
Det lille fiskerleje i Hesnæs på Falster er kendt for sine fine rødeklædte huse, og den tilstødende strand og skov er en fantastisk legeplads for børnene – og også virkelig smuk. Har du madpakke med, kan den formentlig stadig indtages ved bordene på Hesnæs Havn. Og husk også at kigge forbi udsigtsposten ved Pomle Nakke.
Loppemarkeder
Er du som jeg glad for loppefund – og de billige af slagsen – så tag forbi et af de mange loppemarkeder, der bliver holdt af for eksempel sportsforeningerne i sommerperioden.
Det er også min erfaring, at du kan finde små hyggelige private lopper, når du alligevel er på farten. Hold øje med skilte eller spørg dig for. Er der noget i nærheden, ved de lokale det.
Middelaldercentret
Da jeg gik i folkeskole, var jeg selv frivillig i nogle dage på Middelaldercentret ved Nykøbing. Det var sjovt at gå iklædt de fine dragter og sove i et af de få huse, der var bygget dengang. I dag er der sket virkelig meget. Nu er det blevet en hel lille by, hvor mange af dem, der arbejder der – fast såvel som frivilligt – ved en hel del om tiden dengang. Det er sjovt at høre dem fortælle – hvilket de gerne gør, opleve ridderturneringer og se den store blide, blive skudt af. Den lille legeplads ved indgangen synes mine børn også er ganske fin til en lille pause.
Knækkerygstenen og Skalkekorset
Det lyder måske brutalt – og det er det sådan set også. Historien om knækkerygstenen og Skalkekorset er ikke for små børn, den er nemlig en hardcore fortælling om bønder, der knækker ryggen på en foged og senere forsøger at snyde kongen. Men de to ”monumenter” (som i øvrigt er placeret i fantastiske naturområder) fortæller noget om tiden og kunne danne grundlag for en spændende historiefortælling. Selv har jeg gyst ved historien, som i området dog ofte bliver fortalt med slet stolthed, og cyklet så mage gange forbi skalkekorset, at tekst og årstal er printet på mit nethinde for altid.
Brunddragene
Brunddragene ved Rødby på Lolland er indbegrebet af min tidlige barndoms strandture. Her er fantastiske klitter, man kan løbe og lege gemme i. Og – i hvert fald i min barndom, som dog ligger forholdsvis mange år tilbage – var det ikke et overrendt og turistet sted. Eneste minus, som jeg husker det, er de mange sten i vandet.
Museumsbanen
Min søn har længe sukket efter at køre på museumsbanen mellem Maribo og Bandholm, og nu har vi endelig fået det gjort. Det er en hyggelig tur med udsigt til den skønneste natur – og selvfølgelig et must for det toginteresserede barn. På Bandholm Station er der en lille udstilling, man kan stå af og kigge nærmere på, og togføreren og medhjælperne fortæller gerne. Er det godt vejr, kan I pakke en madkurv og stå af ved havnen og vente på næste afgang.
Lokale specialiteter
Lolland og Falster er et – i mine øjne – ganske undervurderet sted, når det kommer til lokalproduceret mad og drikke. Er du i området, så husk at prøve en Krenkerup Øl, kirsebærvinen fra Frederiksdal og et æble fra Fejø for blot at nævne nogle af de mest kendte.
Du kan også bare slå et smut forbi nogle af de mange hyggelige gårdbutikker og boder, der er at finde overalt (og ellers spørg de lokale) eller besøgsgården på Saxenhøj i Sakskøbing.
Pluk dine egne jordbær
Der er noget virkelig hyggeligt over det at gå mellem hundredvis af jordbærplanter og udvælge de bedste selv – nå ja, og måske spise et par undervejs. Der er selvpluk flere steder, for eksempel her.
Dodekalitten
Stenskulpturerne, der står ved Kragenæs på Lolland, er virkelig et must see, som jeg tænker, vil imponere både børn og voksne. Om ikke andet er der gode løbebakker til børnene.
Høvængestenen
Hvis du ligesom jeg har et barn, der elsker historier og sagn, så tag forbi Høvængestenen, der ligger ved Øster Ulslev. Det er Lollands største sten, og historierne om den inkluderer både trolde og skatte.
Frilandsmuseet
Frilandsmuseet i Maribo er et virkelig hyggeligt sted. Her kan du gå på opdagelse i de gamle huse og lege i den skønne natur. Om sommeren er der ofte aktiviteter for børn.
Maribo Søerne
Er du i Maribo, kan du også gå en tur ved Maribo Søerne eller tage en sejltur med Anemonen og opleve naturen fra søsiden. Selv har jeg sejlturen til gode.
Krokodille Zoo
Er du til krokodiller, skildpadder, slanger og den slags, så er Krokodille Zoo i Eskilstrup til must på jeres ferie.
Fejø og de andre øer
Der ligger en del små hyggelige øer omkring Lolland og Falster. Femø er måske den mest kendte for sine kvindelejre og Fejø for sine lækre æbler.
Labyrint Lolland-Falster
I Toreby ligger den sejeste labyrint i en lille nåleskov. Labyrinten er perfekt til børn og rummer en masse sjove aktiviteter undervejs.
For eksempel kan du gennem et langt rør tale med en ny ven i en anden del af labyrinten, klatre op i udsigtstårnet, spille forskellige spil eller optræde på den lille scene i lysningen. Ved indgangen er der indrettet et hyggeligt lille område, hvor man kan nyde sin medbragte mad og drikkelse. Jeg besøgte for første gang stedet med mine børn i oktober 2020, og jeg kan kun anbefale det.
Hestehovedet Strand
Er det godt vejr, skal du opleve den skønne og børnevenlige strand ved Hestehovedet. Det er også her, du finder den ikoniske badebro, der – så vidt jeg husker – er Danmarks næstlængste.
TIPS&TRICKS
Sommerferie i Danmark? Mine tips til Lolland og Falster
1. juni 2020 – opdateret 12. juli 2022 | Af Marta Wriedt | Foto: Rasmus Bendix, Visit Lolland-Falster
Skal du holde ferie i Danmark, kan Lolland og Falster anbefales. Her er skøn natur og rigeligt med ting at opleve og se – også for børn.
Det er mere end 10 år siden, jeg selv har boet der. Men Lolland og Falster har en særlig plads i mit hjerte. Der er jeg vokset op. Der har jeg hoppet over åer, bygget huler i skoven, gravet tunneller i høet, hugget æbler fra æbleplantager, cyklet utallige kilometer i bælgravende mørke og duftet årstiderne på en måde, det kun er muligt der.
Området rummer så mange muligheder – ikke mindst for en helt perfekt ferie. Derfor kan du herunder finde mine tips til skønne naturspots og børnevenlig underholdning, hvilket flere steder går hånd i hånd. Ret perfekt, hvis du spørger mig.
Skovene og stendysserne
Der er noget dragende ved områdets skove. De mange stendysser og jættestuer, der ligger i og ved skovene, og som man kan gå på opdagelse i, giver også god mulighed for mange spændende fortællinger. Jeg selv har boet op af Frejlev Skov på det østlige Lolland. Og den er uden tvivl et besøg værd. Men generelt er der virkelig mange hyggelige større og mindre skovområder.
Troldeskoven – og Fuglsang Herregård samt Kunstmuseum
Er du til dansk kunst i ekstremt smukke omgivelser, så skal du forbi Fuglsang Kunstmuseum på Lolland. Selv er jeg mest til den tilstødende park, som jeg elskede at komme i som barn. Her finder du blandt andet Troldeskoven, som skal opleves, hvis du har børn, der elsker at klatre. Fra kunstmuseet er det i øvrigt også muligt at gå ud til det skønne naturområde Skejten.
Foto: Emil Spangenberg, Visit Lolland-FalsterLæs mere her.
Grusgraven i Kettinge
Tag et fiskenet under armen og slå et smut forbi Kettinge Grusgrav på Lolland. Jeg elskede dette sted som barn. Den var som en jungle, der ændrede sig, alt efter hvor meget det havde regnet, og dermed hvor man kunne gå.
Da jeg var der i foråret med mine børn, var det 25 år siden sidst, og der var uden tvivl sket en del. Der er kommet flere stier, søer og et højt bjerg og er en mellemting mellem en park og et vildt naturområde. Det er, kan jeg nu af erfaring afsløre, dog stadig muligt at vælge svært gennemtrængelige stier (som ender blindt, hvorfor du skal ase og mase dig samme vej tilbage). Mine børn på 3 og 5 elskede stedet – og jeg kan også sige god for det.
Bondegårdsferie
Da jeg selv boede på Lolland og senere Falster, tænkte jeg, at bondegårdsferie var et virkelig tosset koncept for københavnere, der intet anede om livet på landet. Men efter jeg fik børn, har vi været på flere – og det kan virkelig anbefales. Der findes mange forskellige koncepter. Nogle steder kan du have dit eget hus og passe dig selv, som du vil. Andre steder hjælper du til på gården. Vi har blandt andet været på Kernegaarden på Fejø.
Brandbilmuseum
Til de maskinglade børn og voksne kan brandbilmuseet i Nykøbing også anbefales. Det er lille, men rummer nogle ret seje køretøjer.
Traktormuseum
Har du en dreng eller pige, der elsker traktorer, så skal du forbi Traktormuseet i Eskilstrup. Her kan du både se, røre og sidde på alverdens traktorer. Jeg har selv været der med min søn, da han var knapt to år – og det var et hit.
Sydstenen
Sydstenen på Gedser Odde markerer Danmarks sydligste punkt og menes at være mere end en milliard år gammel. Har du børn, der er glade for at kaste sten i vandet, er det her også det perfekte sted for dem.
Knuthenborg
Knuthenborg Safaripark ved Maribo er bare et helt fantastisk sted. Også for voksne. Her kan du se alverdens eksotiske dyr og klappe de meget ”snaksaglige” geder. Deres legeplads kunne mine børn også bruge en hel dag på.
Hesnæs
Det lille fiskerleje i Hesnæs på Falster er kendt for sine fine rødeklædte huse, og den tilstødende strand og skov er en fantastisk legeplads for børnene – og også virkelig smuk. Har du madpakke med, kan den formentlig stadig indtages ved bordene på Hesnæs Havn. Og husk også at kigge forbi udsigtsposten ved Pomle Nakke.
Loppemarkeder
Er du som jeg glad for loppefund – og de billige af slagsen – så tag forbi et af de mange loppemarkeder, der bliver holdt af for eksempel sportsforeningerne i sommerperioden.
Det er også min erfaring, at du kan finde små hyggelige private lopper, når du alligevel er på farten. Hold øje med skilte eller spørg dig for. Er der noget i nærheden, ved de lokale det.
Middelaldercentret
Da jeg gik i folkeskole, var jeg selv frivillig i nogle dage på Middelaldercentret ved Nykøbing. Det var sjovt at gå iklædt de fine dragter og sove i et af de få huse, der var bygget dengang. I dag er der sket virkelig meget. Nu er det blevet en hel lille by, hvor mange af dem, der arbejder der – fast såvel som frivilligt – ved en hel del om tiden dengang. Det er sjovt at høre dem fortælle – hvilket de gerne gør, opleve ridderturneringer og se den store blide, blive skudt af. Den lille legeplads ved indgangen synes mine børn også er ganske fin til en lille pause.
Knækkerygstenen og Skalkekorset
Det lyder måske brutalt – og det er det sådan set også. Historien om knækkerygstenen og Skalkekorset er ikke for små børn, den er nemlig en hardcore fortælling om bønder, der knækker ryggen på en foged og senere forsøger at snyde kongen. Men de to ”monumenter” (som i øvrigt er placeret i fantastiske naturområder) fortæller noget om tiden og kunne danne grundlag for en spændende historiefortælling. Selv har jeg gyst ved historien, som i området dog ofte bliver fortalt med slet stolthed, og cyklet så mage gange forbi skalkekorset, at tekst og årstal er printet på mit nethinde for altid.
Brunddragene
Brunddragene ved Rødby på Lolland er indbegrebet af min tidlige barndoms strandture. Her er fantastiske klitter, man kan løbe og lege gemme i. Og – i hvert fald i min barndom, som dog ligger forholdsvis mange år tilbage – var det ikke et overrendt og turistet sted. Eneste minus, som jeg husker det, er de mange sten i vandet.
Museumsbanen
Min søn har længe sukket efter at køre på museumsbanen mellem Maribo og Bandholm, og nu har vi endelig fået det gjort. Det er en hyggelig tur med udsigt til den skønneste natur – og selvfølgelig et must for det toginteresserede barn. På Bandholm Station er der en lille udstilling, man kan stå af og kigge nærmere på, og togføreren og medhjælperne fortæller gerne. Er det godt vejr, kan I pakke en madkurv og stå af ved havnen og vente på næste afgang.
Lokale specialiteter
Lolland og Falster er et – i mine øjne – ganske undervurderet sted, når det kommer til lokalproduceret mad og drikke. Er du i området, så husk at prøve en Krenkerup Øl, kirsebærvinen fra Frederiksdal og et æble fra Fejø for blot at nævne nogle af de mest kendte.
Du kan også bare slå et smut forbi nogle af de mange hyggelige gårdbutikker og boder, der er at finde overalt (og ellers spørg de lokale) eller besøgsgården på Saxenhøj i Sakskøbing.
Pluk dine egne jordbær
Der er noget virkelig hyggeligt over det at gå mellem hundredvis af jordbærplanter og udvælge de bedste selv – nå ja, og måske spise et par undervejs. Der er selvpluk flere steder, for eksempel her.
Dodekalitten
Stenskulpturerne, der står ved Kragenæs på Lolland, er virkelig et must see, som jeg tænker, vil imponere både børn og voksne. Om ikke andet er der gode løbebakker til børnene.
Høvængestenen
Hvis du ligesom jeg har et barn, der elsker historier og sagn, så tag forbi Høvængestenen, der ligger ved Øster Ulslev. Det er Lollands største sten, og historierne om den inkluderer både trolde og skatte.
Frilandsmuseet
Frilandsmuseet i Maribo er et virkelig hyggeligt sted. Her kan du gå på opdagelse i de gamle huse og lege i den skønne natur. Om sommeren er der ofte aktiviteter for børn.
Maribo Søerne
Er du i Maribo, kan du også gå en tur ved Maribo Søerne eller tage en sejltur med Anemonen og opleve naturen fra søsiden. Selv har jeg sejlturen til gode.
Foto: Lolland Kommune
Krokodille Zoo
Er du til krokodiller, skildpadder, slanger og den slags, så er Krokodille Zoo i Eskilstrup til must på jeres ferie.
Fejø og de andre øer
Der ligger en del små hyggelige øer omkring Lolland og Falster. Femø er måske den mest kendte for sine kvindelejre og Fejø for sine lækre æbler.
Labyrint Lolland-Falster
I Toreby ligger den sejeste labyrint i en lille nåleskov. Labyrinten er perfekt til børn og rummer en masse sjove aktiviteter undervejs. For eksempel kan du gennem et langt rør tale med en ny ven i en anden del af labyrinten, klatre op i udsigtstårnet, spille forskellige spil eller optræde på den lille scene i lysningen.
Ved indgangen er der indrettet et hyggeligt lille område, hvor man kan nyde sin medbragte mad og drikkelse. Jeg besøgte for første gang stedet med mine børn i oktober 2020, og jeg kan kun anbefale det.
Hestehovedet Strand
Er det godt vejr, skal du opleve den skønne og børnevenlige strand ved Hestehovedet. Det er også her, du finder den ikoniske badebro, der – så vidt jeg husker – er Danmarks næstlængste.