Anne Line underviser i babytegn: Forældre bliver forundrede over, hvor meget deres babyer har på hjerte

18. juni 2019
   

Når du – eller andre tætte relationer omkring din baby – bruger babytegn, bliver det lettere at forstå og interagere med baby, så snart han eller hun er klar til det, fortæller Anne Line Sørensen, der står bag virksomheden Tegn til Baby.

 
Tekst: Marta Gramstrup Wriedt
Foto: Privat

Du har måske hørt om det; babytegn, babytegnsprog, baby signs eller tegn til baby, som det også kaldes. Alle benævnelser dækker over det samme. Nemlig en let ikke-verbal gestikulation, som udføres med hænderne, og som gør det muligt at kommunikere med din baby, før han eller hun udvikler sit talesprog.

Og det kan være en rigtig god ide at bruge, fortæller Anne Line Sørensen, der er mor til tre og står bag virksomheden Tegn til Baby.

– Når du – eller andre tætte relationer omkring din baby – bruger babytegn, bliver det lettere at forstå og interagere med baby, så snart han eller hun er klar til det. Ved at bruge babytegn behøver du altså ikke vente med dette, til talesproget er udviklet, siger hun og fortsætter:

– Du skaber en tryg tilknytning til dit barn i de første leveår blandt andet ved at reagere på dets behov og ønsker. Tegn er et af de fantastiske redskaber, du kan bruge til netop at skabe større indsigt og forståelse for dit lille barn.

Selv opdagede Anne Line Sørensen babytegn, da hun havde fået sin yngste datter, Freja, og hun begyndte at bruge tegnene med hende.

Anne Line Sørensen fortæller om flere oplevelser, hvor tegnene har gjort noget godt i kommunikationen mellem dem, men også pædagogerne i vuggestuen.

Blandt andet fortæller hun, hvordan Freja, da hun var 12-13 måneder, ofte lavede tegnet for ”far” og ”arbejde”, når klokken blev 16-17, hvor han normalt kom hjem.

– Det opfattede jeg som om, min datter måske på dette tidspunkt følte et savn eller tænkte på sin far. Derfor begyndte jeg at lave tegnet for ”savn”, fortæller hun og fortsætter:

– En dag er der en af pædagogerne i vuggestuen, som fortæller mig, at hun kan se, at Freja prøver at fortælle hende noget. Hun viser det tegn, Freja laver, og jeg spørger, om hun næste gang vil spørge, om Freja ”savner” eller tænker på mor eller far. Det viste sig, at Freja derefter rent faktisk kunne fortælle pædagogen, når hun tænkte på/eller savnede mor og far, fordi jeg havde lært hende dette tegn.

Det var da også overraskelsen over, hvor meget datteren kunne fortælle, og glæden hos hende ved at føle sig forstået, der fik Anne Line Sørensen til at starte Tegn til Baby med det formål at udbrede og undervise i tegnene.

– Jeg synes, det vigtigste er at skabe kendskab til, hvor meget vores små babyer kan, og hvor langt de er i deres mentale udvikling. Men også hvor stor en forskel forældrenes forståelse for deres lille barn gør for udviklingen af et velbalanceret og stærkt individ, siger hun.

Et spørgsmål, Anne Line Sørensen ofte får, er, om babytegn er med til at forsinke barnets sprog. Og det afviser hun, er tilfældet. Tværtimod er det med til at fremme talens udvikling, fortæller hun.

– Der er oprettet et forskningsinstitut, finansieret af National Institute of Health, hvor man har testet småbørns sproglige udvikling med og uden anvendelse af tegn. Udover at vise, at anvendelse af tegn fremmer talens udvikling, viste det sig, at tegn også er med til at skabe en bedre kognitiv udvikling, mindre frustration og mindre stress hos mor. Fælles for de mødre og fædre, der deltog, var også, at de var forundrede og overraskede over, hvor meget deres små babyer havde på hjertet, og hvor meget de forstod. Præcis det samme som jeg oplever, siger Anne Line Sørensen.

Sådan kommer du i gang med babytegn

Ønsker du for alvor at gøre brug af babytegn, kan det være en god ide at deltage i en workshop. Her kommer Anne Line Sørensen dog med tre råd, du kan starte op på:

1. Du kan starte med tegn, fra baby er 0 måneder. Jeg anbefaler, at første fokus er på dig – at du lærer at lave tegnene og husker at bruge dem i situationen. Det er nemlig den første udfordring, jeg oplever, folk har.

2. Start med at vælge tegn for det, du gør ofte med din baby. Det hjælper dig allerbedst i gang og gør udvidelsen af dit tegn-repertoire lettere senere.

3. I starten har det ikke betydning, om din baby kigger på dig, når du laver tegn. Det er dig, der skal lære at anvende tegnene før din baby.

Se mere på Tegn til Baby

18. juni 2019
  

Når du – eller andre tætte relationer omkring din baby – bruger babytegn, bliver det lettere at forstå og interagere med baby, så snart han eller hun er klar til det, fortæller Anne Line Sørensen, der står bag virksomheden Tegn til Baby.

 
Tekst: Marta Gramstrup Wriedt
Foto: Privat

Du har måske hørt om det; babytegn, babytegnsprog, baby signs eller tegn til baby, som det også kaldes. Alle benævnelser dækker over det samme. Nemlig en let ikke-verbal gestikulation, som udføres med hænderne, og som gør det muligt at kommunikere med din baby, før han eller hun udvikler sit talesprog.

Og det kan være en rigtig god ide at bruge, fortæller Anne Line Sørensen, der er mor til tre og står bag virksomheden Tegn til Baby.

– Når du – eller andre tætte relationer omkring din baby – bruger babytegn, bliver det lettere at forstå og interagere med baby, så snart han eller hun er klar til det. Ved at bruge babytegn behøver du altså ikke vente med dette, til talesproget er udviklet, siger hun og fortsætter:

– Du skaber en tryg tilknytning til dit barn i de første leveår blandt andet ved at reagere på dets behov og ønsker. Tegn er et af de fantastiske redskaber, du kan bruge til netop at skabe større indsigt og forståelse for dit lille barn.

Selv opdagede Anne Line Sørensen babytegn, da hun havde fået sin yngste datter, Freja, og hun begyndte at bruge tegnene med hende.

Anne Line Sørensen fortæller om flere oplevelser, hvor tegnene har gjort noget godt i kommunikationen mellem dem, men også pædagogerne i vuggestuen.

Blandt andet fortæller hun, hvordan Freja, da hun var 12-13 måneder, ofte lavede tegnet for ”far” og ”arbejde”, når klokken blev 16-17, hvor han normalt kom hjem.

– Det opfattede jeg som om, min datter måske på dette tidspunkt følte et savn eller tænkte på sin far. Derfor begyndte jeg at lave tegnet for ”savn”, fortæller hun og fortsætter:

– En dag er der en af pædagogerne i vuggestuen, som fortæller mig, at hun kan se, at Freja prøver at fortælle hende noget. Hun viser det tegn, Freja laver, og jeg spørger, om hun næste gang vil spørge, om Freja ”savner” eller tænker på mor eller far. Det viste sig, at Freja derefter rent faktisk kunne fortælle pædagogen, når hun tænkte på/eller savnede mor og far, fordi jeg havde lært hende dette tegn.

Det var da også overraskelsen over, hvor meget datteren kunne fortælle, og glæden hos hende ved at føle sig forstået, der fik Anne Line Sørensen til at starte Tegn til Baby med det formål at udbrede og undervise i tegnene.

– Jeg synes, det vigtigste er at skabe kendskab til, hvor meget vores små babyer kan, og hvor langt de er i deres mentale udvikling. Men også hvor stor en forskel forældrenes forståelse for deres lille barn gør for udviklingen af et velbalanceret og stærkt individ, siger hun.

Et spørgsmål, Anne Line Sørensen ofte får, er, om babytegn er med til at forsinke barnets sprog. Og det afviser hun, er tilfældet. Tværtimod er det med til at fremme talens udvikling, fortæller hun.

– Der er oprettet et forskningsinstitut, finansieret af National Institute of Health, hvor man har testet småbørns sproglige udvikling med og uden anvendelse af tegn. Udover at vise, at anvendelse af tegn fremmer talens udvikling, viste det sig, at tegn også er med til at skabe en bedre kognitiv udvikling, mindre frustration og mindre stress hos mor. Fælles for de mødre og fædre, der deltog, var også, at de var forundrede og overraskede over, hvor meget deres små babyer havde på hjertet, og hvor meget de forstod. Præcis det samme som jeg oplever, siger Anne Line Sørensen.

Sådan kommer du i gang med babytegn

Ønsker du for alvor at gøre brug af babytegn, kan det være en god ide at deltage i en workshop. Her kommer Anne Line Sørensen dog med tre råd, du kan starte op på:

1. Du kan starte med tegn, fra baby er 0 måneder. Jeg anbefaler, at første fokus er på dig – at du lærer at lave tegnene og husker at bruge dem i situationen. Det er nemlig den første udfordring, jeg oplever, folk har.

2. Start med at vælge tegn for det, du gør ofte med din baby. Det hjælper dig allerbedst i gang og gør udvidelsen af dit tegn-repertoire lettere senere.

3. I starten har det ikke betydning, om din baby kigger på dig, når du laver tegn. Det er dig, der skal lære at anvende tegnene før din baby.

Se mere på Tegn til Baby