FØDSEL

Jordemoder: Din partner skal klædes godt på til fødslen

fødselforberedelse Mamaprofylax

1. februar 2019 | Af Marta Gramstrup Wriedt | Foto: Unsplash.com

Selvom det er kvinden, der skal føde, skal hun ikke føle, at det er en opgave, hun skal påtage sig alene. Det er for stort et ansvar, mener jordemoder Tina Winther.

Det er ikke nok, at du som gravid har læst stolpe op og stolpe ned om fødsler. Har gået til fødselsforberedelse og øvet åndedræt. Din partner skal også klædes på – grundigt endda.

Sådan lyder udmeldingen fra jordemoder Tina Winther. Hun er indehaver af Mamaprofylax og tilbyder fødselsforberedelse. Til par.

– Jeg er meget opmærksom på partneren, og jeg mener, det er vigtigt at klæde begge på, siger hun og tilføjer:

– Hvis man ikke ved, hvordan en fødsel foregår, og hvordan det er at være på en fødestue, kan man ikke forvente, vedkommende stiller op til det som det mest naturlige i verden. En fødsel har de fleste ikke oplevet på tæt hold. De genkender ikke lydende eller bevægelserne. De har hørt historie, men ikke være tæt på og mærket stemningen. Er partneren ikke klædt ordentligt på, kan han eller hun ligeså godt få en reaktion på fødslen og hele oplevelsen.

En gemt ressource
Når Tina Winther i sin undervisning inddrager partneren, er det også fordi, hun mener, der ligger en kæmpe ressource gemt her.

– Vi skal bruge partneren meget mere, end vi gør i dag. Den vejledning, jeg giver under fødslen, kan ligeså godt komme fra partneren. Han eller hun kan også guide, og det er noget helt andet, når den, der gør det, kender kvinden og er tæt på hende, siger Tina Winther.

FØDSEL

Jordemoder: Din partner skal klædes godt på til fødslen

fødselforberedelse Mamaprofylax

1. februar 2019 | Af Marta Gramstrup Wriedt | Foto: Unsplash.com

Selvom det er kvinden, der skal føde, skal hun ikke føle, at det er en opgave, hun skal påtage sig alene. Det er for stort et ansvar, mener jordemoder Tina Winther.

Det er ikke nok, at du som gravid har læst stolpe op og stolpe ned om fødsler. Har gået til fødselsforberedelse og øvet åndedræt. Din partner skal også klædes på – grundigt endda.

Sådan lyder udmeldingen fra jordemoder Tina Winther. Hun er indehaver af Mamaprofylax og tilbyder fødselsforberedelse. Til par.

– Jeg er meget opmærksom på partneren, og jeg mener, det er vigtigt at klæde begge på, siger hun og tilføjer:

– Hvis man ikke ved, hvordan en fødsel foregår, og hvordan det er at være på en fødestue, kan man ikke forvente, vedkommende stiller op til det som det mest naturlige i verden. En fødsel har de fleste ikke oplevet på tæt hold. De genkender ikke lydende eller bevægelserne. De har hørt historie, men ikke være tæt på og mærket stemningen. Er partneren ikke klædt ordentligt på, kan han eller hun ligeså godt få en reaktion på fødslen og hele oplevelsen.

En gemt ressource
Når Tina Winther i sin undervisning inddrager partneren, er det også fordi, hun mener, der ligger en kæmpe ressource gemt her.

– Vi skal bruge partneren meget mere, end vi gør i dag. Den vejledning, jeg giver under fødslen, kan ligeså godt komme fra partneren. Han eller hun kan også guide, og det er noget helt andet, når den, der gør det, kender kvinden og er tæt på hende, siger Tina Winther.

Se Tina Winthers råd

Gå til fødselsforberedelse sammen, så I begge har hørt de samme ting og er klædt på sammen.

Sørg for at forventningsafstemme og tale forløbet igennem. På mine kurser plejer jeg at fortælle, hvilke faser og overgange der kan være i en fødsel – fx fra opstart til aktiv fødsel. Herefter beder jeg deltagerne tale om, hvordan deres samarbejde i de faser kunne tænkes at udvikle sig, og hvad kvinden tænker, hun kunne have brug for. Det er ikke sikkert, det bliver sådan, men det er vigtigt at have talt om for at have en fælles referenceramme.

Som partner skal du være der for kvinden. For selvom det er hende, der skal føde, skal hun ikke føle, det er en opgave, hun skal påtage sig alene. Det er for stort et ansvar. Derfor skal du være til stede, støtte og give omsorg. Jeg har ikke mødt en partner, der ikke vil støtte, men jeg møder ofte mange, der spørger, hvordan de skal gøre det. Så det taler vi ofte om som en del af fødselsforberedelsen.

Læs mere om Tina Winthers fødselsforberedelse på Mamaprofylax.dk.

Tina Winther forklarer, at kvinden ofte er langt i sin fødsel, før hun føler sig udfordret, når partneren ved, hvad der skal ske, og hvordan vedkommende kan hjælpe. Det betyder nemlig meget, at der er en partner, der er opmærksom fra det sekund, kvinden går i fødsel.

– Så kan hun lukke ned og have fokus på sin afspænding og åndedræt. Alt det andet kan partneren stå for sammen med jordemoderen, siger Tina Winther.

LÆS OGSÅ