Psykolog: Ja, det er okay, at du tager en fridag uden dine børn

 

3. juli 2019

  
Det går i dag så stærkt for mange børnefamilier, at det kan være hjælpsomt, at forældrene tager en fridag eller to alene op til ferien med børnene. En nødløsning, men måske en nødvendighed, siger psykolog.

Tekst: Marta Gramstrup Wriedt
Foto: Jette Schrum

Det er helt ok at tage en fridag uden sine børn. Faktisk kan det at holde et par dage fri uden børn være med til at give den bedste start på den ferie, der for manges vedkommende står for døren lige nu.

Sådan lyder det fra psykolog og familievejleder Heidi Agerkvist.

– Der er ingen børn, der har gavn af forældre, som er helt udsolgte, siger hun og uddyber:

– Hvis man som forældre har en hverdag – som mange desværre har, hvor det går stærkt, og hvor man er røget lidt ud af trit med sig selv og hinanden, så kan man være sikker på, at den første uge af ferien går med konflikter. Alle er lidt forvirrede og skal lige finde ud af de vante rutiner. Her kan det være en god ide, man som forældre tager en dag eller to selv. Det kan være rigtig hjælpsomt for familien.

Ifølge Heidi Agerkvist kan man bruge dagene på ”at kigge sin partner i øjnene mere end et sekund”, som hun udtrykker det. Man kan også få talt om, hvad man vil med ferien, og få nogle af de praktiske ting af vejen.

– På den måde er man på dag to eller tre mere tilgængelig for at sætte rammerne for en god ferie med sine børn, siger hun,

Heidi Agerkvist understreger, at hun bestemt ikke er fortaler for, at man holder tre ugers ferie, mens ens børn er i vuggestue og børnehave. Hvilket der formentlig heller ikke er mange, der gør. Børn har nemlig brug for en pause fra institutionslivet, pointerer hun. Også selvom det betyder andre rutiner end de normale.

– Børn elsker rutiner, men de elsker endnu mere at være sammen med deres familie. Vi tænker måske, at børn skal i institution og hygge sig og lege med andre. Men for et lille barn er det også hårdt arbejde at være i vuggestue eller børnehave. Derfor er det godt at være hjemme, få lidt ro uden at skulle forholde sig til så meget, som de skal, når de er ude, siger Heidi Agerkvist.

Hun mener, diskussionen om, hvorvidt man som forældre kan tillade sig at holde fri uden sine børn – og det at vi overhovedet har et behov herfor – er et udtryk for, at vi er kommet for langt væk fra det, der er naturligt for os mennesker.

– Vi har skabt en adskillelseskultur, hvor vi spenderer de fleste af vores vågne timer uden for hjemmet, og hvor de timer, vi har sammen med vores børn, er ydetimerne. Her er der er ekstra pres på, fordi vi skal ud af døren, eller fordi børnene er trætte og har fået mange indtryk, der måske ikke har været så meget hjælp til at bearbejde. Generelt skal vi som familie klare rigtig mange af de ting selv, vi tidligere havde vores familier eller andre omkring os til at hjælpe med, siger Heidi Agerkvist.

Hun erkender, at når hun som psykolog siger, at det er mere end ok at tage en dag eller to fri selv for at kunne tage godt imod børnene op til en ferie, så er det lidt en nødløsning.

I stedet så hun gerne, at man gjorde mere for – rent politisk – at frede familier de år, hvor børnene er små. At man skabte nogle rammer, så der var bedre mulighed for at være sammen med dem.

Heidi Agerkvist peger dog også på, at flere og flere vælger at gribe sagen i egen hånd og gør noget andet for at komme ud af det såkaldte hamsterhjul.

– Jeg ser lige nu en slags modbevægelse, hvor flere og flere skruer familielivet sammen på en anden måde. Flytter tættere på hinanden i små landsbyer, sætter forbruget ned og passer børnene hjemme, siger hun.

Heidi Agerkvist er psykolog med speciale i forældreskabet, børnefamilier og parforhold. Du kan læse mere her.

3. juli 2019

  
Det går i dag så stærkt for mange børnefamilier, at det kan være hjælpsomt, at forældrene tager en fridag eller to alene op til ferien med børnene. En nødløsning, men måske en nødvendighed, siger psykolog.

 
Tekst: Marta Gramstrup Wriedt
Foto: Jette Schrum

 
Det er helt ok at tage en fridag uden sine børn. Faktisk kan det at holde et par dage fri uden børn være med til at give den bedste start på den ferie, der for manges vedkommende står for døren lige nu.

Sådan lyder det fra psykolog og familievejleder Heidi Agerkvist.

– Der er ingen børn, der har gavn af forældre, som er helt udsolgte, siger hun og uddyber:

– Hvis man som forældre har en hverdag – som mange desværre har, hvor det går stærkt, og hvor man er røget lidt ud af trit med sig selv og hinanden, så kan man være sikker på, at den første uge af ferien går med konflikter. Alle er lidt forvirrede og skal lige finde ud af de vante rutiner. Her kan det være en god ide, man som forældre tager en dag eller to selv. Det kan være rigtig hjælpsomt for familien.

Ifølge Heidi Agerkvist kan man bruge dagene på ”at kigge sin partner i øjnene mere end et sekund”, som hun udtrykker det. Man kan også få talt om, hvad man vil med ferien, og få nogle af de praktiske ting af vejen.

– På den måde er man på dag to eller tre mere tilgængelig for at sætte rammerne for en god ferie med sine børn, siger hun,

Heidi Agerkvist understreger, at hun bestemt ikke er fortaler for, at man holder tre ugers ferie, mens ens børn er i vuggestue og børnehave. Hvilket der formentlig heller ikke er mange, der gør. Børn har nemlig brug for en pause fra institutionslivet, pointerer hun. Også selvom det betyder andre rutiner end de normale.

– Børn elsker rutiner, men de elsker endnu mere at være sammen med deres familie. Vi tænker måske, at børn skal i institution og hygge sig og lege med andre. Men for et lille barn er det også hårdt arbejde at være i vuggestue eller børnehave. Derfor er det godt at være hjemme, få lidt ro uden at skulle forholde sig til så meget, som de skal, når de er ude, siger Heidi Agerkvist.

Hun mener, diskussionen om, hvorvidt man som forældre kan tillade sig at holde fri uden sine børn – og det at vi overhovedet har et behov herfor – er et udtryk for, at vi er kommet for langt væk fra det, der er naturligt for os mennesker.

– Vi har skabt en adskillelseskultur, hvor vi spenderer de fleste af vores vågne timer uden for hjemmet, og hvor de timer, vi har sammen med vores børn, er ydetimerne. Her er der er ekstra pres på, fordi vi skal ud af døren, eller fordi børnene er trætte og har fået mange indtryk, der måske ikke har været så meget hjælp til at bearbejde. Generelt skal vi som familie klare rigtig mange af de ting selv, vi tidligere havde vores familier eller andre omkring os til at hjælpe med, siger Heidi Agerkvist.

Hun erkender, at når hun som psykolog siger, at det er mere end ok at tage en dag eller to fri selv for at kunne tage godt imod børnene op til en ferie, så er det lidt en nødløsning.

I stedet så hun gerne, at man gjorde mere for – rent politisk – at frede familier de år, hvor børnene er små. At man skabte nogle rammer, så der var bedre mulighed for at være sammen med dem.

Heidi Agerkvist peger dog også på, at flere og flere vælger at gribe sagen i egen hånd og gør noget andet for at komme ud af det såkaldte hamsterhjul.

– Jeg ser lige nu en slags modbevægelse, hvor flere og flere skruer familielivet sammen på en anden måde. Flytter tættere på hinanden i små landsbyer, sætter forbruget ned og passer børnene hjemme, siger hun.

Heidi Agerkvist er psykolog med speciale i forældreskabet, børnefamilier og parforhold. Du kan læse mere her.