TIPS&TRICKS

Vikle eller ringslynge: Sådan vælger du dit bæreredskab

Vikle eller ringslynge: Sådan vælger du dit bæreredskab

30. april 2019 | Af Marta Gramstrup Wriedt | Foto: Privat

Hvad er forskellen på en vikle og en ringslynge? Og hvorfor kan en strækvikle være god til en begynder? I denne guide kan du blive lidt klogere på bæreredskaber.

Er du ny i vinklernes verden, kan det være noget af en jungle at finde rundt i. Der er nemlig mange bæreredskaber at vælge imellem. Cindy van Harten, der er ergoterapeut, slyngevejleder og indehaver af Viklemagi, introducerer dig her for en række af mulighederne samt fordele og ulemper ved dem.

    
Strækvikle

En strækvikle er et langt stykke elastisk stof, der typisk er strikket (på maskine).
Fordele: Strækviklen er let at tage på, før barnet kommer i. I princippet kan man lade være med at binde strækviklen op og bare beholde den på hele dagen. På den måde kan man hurtigt tage barnet ind og ud af den, som det passer en.
Ulemper: På grund af elasticiteten bliver det før eller siden for tungt at bære i strækviklen. Barnet vil nemlig synke nedad. Det er forskelligt fra mærke til mærke, hvor længe de anbefaler, man bruger den. Min erfaring er, at mange stopper med at bruge den omkring 7-8 kg. En anden ulempe er, at mange synes, strækvikler er meget varme at bruge.
Det skal du gå efter: Den absolut letteste type strækvikle er en såkaldt to-vejs strævikle. To-vejs betyder, at den kan strække sig både i længden og i bredden. Der fås også såkaldte en-vejs strækvikler eller hybrider. De giver sig kun på den ene led. De kan sagtens bruges, men er blot lidt mindre elastiske og skal derfor måske strammes lidt efter, når barnet er sat i.

    
Fastvikle

En fastvikle er kort sagt et langt stykke vævet stof.
Fordele: Fastvikler kan bruges i hele bæretiden, og mulighederne for bindinger, materialer og tykkelse er efterhånden stort set uendelige. Fastviklen kan bruges til bæring både foran, på ryggen og på hoften.
Ulemper: De mange muligheder er måske også fastviklernes største ulempe, fordi det som nybegynder kan være svært at gennemskue, hvad man skal vælge uden at få hjælp til det. En anden ulempe er, at de typiske begynderbindinger (som også er dem, der typisk bruges til nyfødte) ikke kan bindes på forhånd.
Det skal du gå efter: Hvad du skal gå efter, kommer an på din kropsbygning og behov. Men med udgangspunkt i en nybegynder med en nyfødt vil svaret være en tynd vikle (gsm 240 og under – gsm er et udtryk for viklens vægt og dermed ofte også dens tykkelse) og gerne i 100% bomuld, for så er den nem at vaske, når der kommer gylp, tis og andet godt på. Har du et meget varmt barn, kan du også overveje en vikle med hør, uld eller silke i. Men spørg forhandleren om lige præcis den, du har kig på, er god til en begynder.

   
Ringslynge

En ringslynge er kort sagt oftest et stykke vævet stof med to ringe i den ene ende. Ringene er ringslyngens lås.
Fordele: Når man har lært at tråde sin ringslynge og stramme den, er den utroligt hurtig og nem at bruge. Mange har stor glæde af at have en liggende i bilen eller pusletasken, til når baby trænger til at være tæt på mor eller far. Den er også god til tumlingen, der er blevet træt i benene.
Ulemper: Ringslyngen er konstrueret sådan, at den typisk kun bærer på den ene skulder. Det betyder, at vægten bliver fordelt skævt på bærerens krop. Derfor bærer de fleste kun i kort tid ad gangen med ringslyngen.
Det skal du gå efter: Gå efter en, der er vævet. Ringslynger i lærredstof findes også, de er dog ikke så udbredte, og de kan desværre let tage pusten fra en nybegynder (ja selv fra en garvet vikler), da de kan være svære at stramme. Ligesom med fastviklen er det en god idé at se efter en med lavt gsm, hvis man skal bære en nyfødt i den.   

  
Bæresele

En bæresele består af et panel, som udgør barnets sæde og dækker barnets ryg, et spænde, som går rundt om livet på bæreren, og to stropper, som skal over skuldrene. De kan ofte krydses på ryggen for bedre bærekomfort.
Fordele: Mange synes, den er lettere at bruge end en fastvikle, fordi den bare skal klikkes sammen, og så er man afsted. De fleste kender eller har hørt om bæreseler, og det gør det muligvis lettere at komme i gang med at bære, fordi det er noget, der allerede er kendt.
Ulemper: Komforten ved en bæresele bliver aldrig lige så lækker som ved en fastvikle. Der er mange at vælge imellem, og de er ikke alle lige behagelige eller ergonomiske. Nogle kræver en indsats for at kunne bære nyfødte.
Det skal du gå efter: Når du skal vælge en bæresele, skal du primært se efter to ting. 1: Er panelet udformet sådan, at der er stof, der støtter fra knæhase til knæhase på barnet? Det tillader nemlig, at knæene kan komme op over barnets numse, og det er det bedste set ud fra et ergonomisk synspunkt. 2. Er stoffet, der støtter barnets ryg, blødt og formbart, og kan det sidde helt tæt til barnet? En for stiv ryg i bæreselen vil ikke tillade barnets ryg at runde, når det falder i søvn, og det er ikke hensigtsmæssigt. 

Cindy om fordelene ved at bære: Min oplevelse er, at børn, der bæres, græder mindre, fordi det er trygt at være tæt på mor og far. Før baby blev født, lå det i maven og blev krammet tæt af livmoderen, mens det lyttede til lyden af mors hjerte. Herinde var det også vant til at blive vugget. Den fornemmelse kan man imitere med viklen. Samtidig giver det mor og far frie hænder, så de kan bære og samtidig få lagt lidt tøj sammen, få leget med deres store barn, eller hvad de nu lige vil nå.

TIPS&TRICKS

Vikle eller ringslynge: Sådan vælger du dit bæreredskab

Vikle eller ringslynge: Sådan vælger du dit bæreredskab

30. april 2019 | Af Marta Gramstrup Wriedt | Foto: Privat

Hvad er forskellen på en vikle og en ringslynge? Og hvorfor kan en strækvikle være god til en begynder? I denne guide kan du blive lidt klogere på bæreredskaber.

Er du ny i vinklernes verden, kan det være noget af en jungle at finde rundt i. Der er nemlig mange bæreredskaber at vælge imellem. Cindy van Harten, der er ergoterapeut, slyngevejleder og indehaver af Viklemagi, introducerer dig her for en række af mulighederne samt fordele og ulemper ved dem.

    
Strækvikle

En strækvikle er et langt stykke elastisk stof, der typisk er strikket (på maskine).
Fordele: Strækviklen er let at tage på, før barnet kommer i. I princippet kan man lade være med at binde strækviklen op og bare beholde den på hele dagen. På den måde kan man hurtigt tage barnet ind og ud af den, som det passer en.
Ulemper: På grund af elasticiteten bliver det før eller siden for tungt at bære i strækviklen. Barnet vil nemlig synke nedad. Det er forskelligt fra mærke til mærke, hvor længe de anbefaler, man bruger den. Min erfaring er, at mange stopper med at bruge den omkring 7-8 kg. En anden ulempe er, at mange synes, strækvikler er meget varme at bruge.
Det skal du gå efter: Den absolut letteste type strækvikle er en såkaldt to-vejs strævikle. To-vejs betyder, at den kan strække sig både i længden og i bredden. Der fås også såkaldte en-vejs strækvikler eller hybrider. De giver sig kun på den ene led. De kan sagtens bruges, men er blot lidt mindre elastiske og skal derfor måske strammes lidt efter, når barnet er sat i.

    
Fastvikle

En fastvikle er kort sagt et langt stykke vævet stof.
Fordele: Fastvikler kan bruges i hele bæretiden, og mulighederne for bindinger, materialer og tykkelse er efterhånden stort set uendelige. Fastviklen kan bruges til bæring både foran, på ryggen og på hoften.
Ulemper: De mange muligheder er måske også fastviklernes største ulempe, fordi det som nybegynder kan være svært at gennemskue, hvad man skal vælge uden at få hjælp til det. En anden ulempe er, at de typiske begynderbindinger (som også er dem, der typisk bruges til nyfødte) ikke kan bindes på forhånd.
Det skal du gå efter: Hvad du skal gå efter, kommer an på din kropsbygning og behov. Men med udgangspunkt i en nybegynder med en nyfødt vil svaret være en tynd vikle (gsm 240 og under – gsm er et udtryk for viklens vægt og dermed ofte også dens tykkelse) og gerne i 100% bomuld, for så er den nem at vaske, når der kommer gylp, tis og andet godt på. Har du et meget varmt barn, kan du også overveje en vikle med hør, uld eller silke i. Men spørg forhandleren om lige præcis den, du har kig på, er god til en begynder.

   
Ringslynge

En ringslynge er kort sagt oftest et stykke vævet stof med to ringe i den ene ende. Ringene er ringslyngens lås.
Fordele: Når man har lært at tråde sin ringslynge og stramme den, er den utroligt hurtig og nem at bruge. Mange har stor glæde af at have en liggende i bilen eller pusletasken, til når baby trænger til at være tæt på mor eller far. Den er også god til tumlingen, der er blevet træt i benene.
Ulemper: Ringslyngen er konstrueret sådan, at den typisk kun bærer på den ene skulder. Det betyder, at vægten bliver fordelt skævt på bærerens krop. Derfor bærer de fleste kun i kort tid ad gangen med ringslyngen.
Det skal du gå efter: Gå efter en, der er vævet. Ringslynger i lærredstof findes også, de er dog ikke så udbredte, og de kan desværre let tage pusten fra en nybegynder (ja selv fra en garvet vikler), da de kan være svære at stramme. Ligesom med fastviklen er det en god idé at se efter en med lavt gsm, hvis man skal bære en nyfødt i den.   

  
Bæresele

En bæresele består af et panel, som udgør barnets sæde og dækker barnets ryg, et spænde, som går rundt om livet på bæreren, og to stropper, som skal over skuldrene. De kan ofte krydses på ryggen for bedre bærekomfort.
Fordele: Mange synes, den er lettere at bruge end en fastvikle, fordi den bare skal klikkes sammen, og så er man afsted. De fleste kender eller har hørt om bæreseler, og det gør det muligvis lettere at komme i gang med at bære, fordi det er noget, der allerede er kendt.
Ulemper: Komforten ved en bæresele bliver aldrig lige så lækker som ved en fastvikle. Der er mange at vælge imellem, og de er ikke alle lige behagelige eller ergonomiske. Nogle kræver en indsats for at kunne bære nyfødte.
Det skal du gå efter: Når du skal vælge en bæresele, skal du primært se efter to ting. 1: Er panelet udformet sådan, at der er stof, der støtter fra knæhase til knæhase på barnet? Det tillader nemlig, at knæene kan komme op over barnets numse, og det er det bedste set ud fra et ergonomisk synspunkt. 2. Er stoffet, der støtter barnets ryg, blødt og formbart, og kan det sidde helt tæt til barnet? En for stiv ryg i bæreselen vil ikke tillade barnets ryg at runde, når det falder i søvn, og det er ikke hensigtsmæssigt. 

Cindy om fordelene ved at bære: Min oplevelse er, at børn, der bæres, græder mindre, fordi det er trygt at være tæt på mor og far. Før baby blev født, lå det i maven og blev krammet tæt af livmoderen, mens det lyttede til lyden af mors hjerte. Herinde var det også vant til at blive vugget. Den fornemmelse kan man imitere med viklen. Samtidig giver det mor og far frie hænder, så de kan bære og samtidig få lagt lidt tøj sammen, få leget med deres store barn, eller hvad de nu lige vil nå.

LÆS OGSÅ