TIPS&TRICKS

Fem råd: Sådan kommer du i gang med at bære dit barn

Guide til, hvordan du kommer i gang med at bruge vikle og bæresele.

16. februar 2019 | Af Marta Gramstrup Wriedt | Foto: Privat

Cindy van Harten, der er ergoterapeut, slyngevejleder og indehaver af Viklemagi, giver dig fem råd til, hvordan du kommer i gang med at vikle dit barn.

Hvornår kan jeg begynde at bære mit barn?
Du kan begynde at bære dit barn, så snart du føler dig klar til det. Jeg har set folk bære få timer efter fødslen. Dog vil nogle bæreseler først være egnet fra 3,5 kilo – her skal du tjekke manualen.

Hvordan vælger jeg det rette bæreredskab?
De fleste vælger at starte med en strækvikle, fordi de tiltales af tanken om, at den kan være bundet hele dagen og dermed ikke skal bindes og bindes op hele tiden. Andre igen starter direkte ud med fastvikle, for så har de lært at bruge den helt fra start, og det kan jo være meget smart. Hvad du vælger, kommer an på, hvad du skal bruge den til. En slyngevejleder kan hjælpe med at finde ud af, hvad der passer bedst i din situation.

Hvordan ved jeg, om mit barn sidder rigtigt?
Sikkerhed er det vigtigste, når du bærer. Du skal derfor være sikker på, at dit barn har frie luftveje. Ansigtet må aldrig tildækkes af stof. Du skal også se på, om ryggen støttes optimalt i bæreredskabet. Dit barn skal sidde så tæt ind mod dig, at hagen ikke kan glide ned og lægge sig på dets bryst og dermed hindre frie luftveje. Husk dog, at ryggen i bæreredskabet ikke skal være stiv, da barnets ryg skal kunne runde, når det sover. Du skal selvfølgelig også kunne have frie hænder. Dit bæreredskab skal med andre ord kunne bære barnet sikkert, uden at du skal holde ved.

Efter sikkerhed kommer ergonomi. Det betyder, at der skal være stof fra knæhase til knæhase, at knæene skal være over numsen, og at stoffet skal være fordelt glat, så der ikke sidder stof i buler og generer. Til sidst skal du selvfølgelig også mærke, hvordan det føles for dig som bærer. Er der noget stof, der generer dig, som måske skal flyttes lidt på? Fordeles bedre? Bredes bedre ud på din ryg?

TIPS&TRICKS

Fem råd: Sådan kommer du i gang med at bære dit barn

Guide til, hvordan du kommer i gang med at bruge vikle og bæresele.

16. februar 2019 | Af Marta Gramstrup Wriedt | Foto: Privat

Cindy van Harten, der er ergoterapeut, slyngevejleder og indehaver af Viklemagi, giver dig fem råd til, hvordan du kommer i gang med at vikle dit barn.

Hvornår kan jeg begynde at bære mit barn?
Du kan begynde at bære dit barn, så snart du føler dig klar til det. Jeg har set folk bære få timer efter fødslen. Dog vil nogle bæreseler først være egnet fra 3,5 kilo – her skal du tjekke manualen.

Hvordan vælger jeg det rette bæreredskab?
De fleste vælger at starte med en strækvikle, fordi de tiltales af tanken om, at den kan være bundet hele dagen og dermed ikke skal bindes og bindes op hele tiden. Andre igen starter direkte ud med fastvikle, for så har de lært at bruge den helt fra start, og det kan jo være meget smart. Hvad du vælger, kommer an på, hvad du skal bruge den til. En slyngevejleder kan hjælpe med at finde ud af, hvad der passer bedst i din situation.

Hvordan ved jeg, om mit barn sidder rigtigt?
Sikkerhed er det vigtigste, når du bærer. Du skal derfor være sikker på, at dit barn har frie luftveje. Ansigtet må aldrig tildækkes af stof. Du skal også se på, om ryggen støttes optimalt i bæreredskabet. Dit barn skal sidde så tæt ind mod dig, at hagen ikke kan glide ned og lægge sig på dets bryst og dermed hindre frie luftveje. Husk dog, at ryggen i bæreredskabet ikke skal være stiv, da barnets ryg skal kunne runde, når det sover. Du skal selvfølgelig også kunne have frie hænder. Dit bæreredskab skal med andre ord kunne bære barnet sikkert, uden at du skal holde ved.

Efter sikkerhed kommer ergonomi. Det betyder, at der skal være stof fra knæhase til knæhase, at knæene skal være over numsen, og at stoffet skal være fordelt glat, så der ikke sidder stof i buler og generer. Til sidst skal du selvfølgelig også mærke, hvordan det føles for dig som bærer. Er der noget stof, der generer dig, som måske skal flyttes lidt på? Fordeles bedre? Bredes bedre ud på din ryg?

Cindy: Fordelene ved at bære

Min oplevelse er, at børn, der bæres, græder mindre, fordi det er trygt at være tæt på mor og far. Før baby blev født, lå det i maven og blev krammet tæt af livmoderen, mens det lyttede til lyden af mors hjerte. Herinde var det også vant til at blive vugget. Den fornemmelse kan man imitere med viklen. Samtidig giver det mor og far frie hænder, så de kan bære og samtidig få lagt lidt tøj sammen, få leget med deres store barn, eller hvad de nu lige vil nå.

Cindy: Fordelene ved at bære

Min oplevelse er, at børn, der bæres, græder mindre, fordi det er trygt at være tæt på mor og far. Før baby blev født, lå det i maven og blev krammet tæt af livmoderen, mens det lyttede til lyden af mors hjerte. Herinde var det også vant til at blive vugget. Den fornemmelse kan man imitere med viklen. Samtidig giver det mor og far frie hænder, så de kan bære og samtidig få lagt lidt tøj sammen, få leget med deres store barn, eller hvad de nu lige vil nå.

Hvor længe ad gangen må jeg bære mit barn?
I et ergonomisk bæreredskab (se ergonomien ovenfor) må du i princippet bære ubegrænset.

Men selvom det at bære i eksempelvis en vikle også udvikler barnets muskulatur og evne til at holde hoved og overkrop, så er det stadig en god idé at give tid og plads til tid på gulvet, da det er forskellige muskler, der aktiveres, alt efter om man sidder i en vikle, eller om man ligger på gulvet på maven og hygger.

Og hvordan binder jeg så min vikle?
Der findes en masse gode videoer på YouTube, som du kan bruge til at lære at binde. Fx denne. Her binder hun en FWCC (front wrap cross carry), som også er den typiske binding, der anbefales til nybegyndere.

I videoen binder hun et stort barn, men den kan bruges helt fra nyfødt. Det er vigtigt at understrege, at du kan lære en masse ved hjælp af videoer, men at du ikke nødvendigvis får alting med. At få hjælp fra en slyngevejleder kan være virkelig gode penge at give ud. Så er du sikker på, du kommer rigtigt i gang.

Læs lidt mere om Cindy van Harten

32-årige Cindy van Harten er uddannet ergoterapeut, mor til Freya og gift med Albert. Hun bor i Alslev mellem Varde og Esbjerg og styrer fra hjemmet virksomheden Viklemagi.

Selv kom hun i gang med at vikle, da hendes datter var få uger gammel. Hun startede med en ringslynge og en strækvikle, som senere blev udskiftet med en fastvikle. Det var hendes mand, der fik ideen til virksomheden Viklemagi. For når nu hun var så vild med vikler og egentlig gerne ville være selvstændig, hvorfor så ikke sælge dem. Da Cindys datter blev et år, tog hun springet. Hun anskaffede sig et CVR-nummer og begyndte arbejdet med at lave webshoppen. Siden har hun uddannet sig til slyngevejleder. I dag passer hun datteren hjemme, mens hun styrer webshoppen. Hvorfor? Fordi hun brænder for, at flere forældre og børn skal opleve den fantastiske nærhed med hinanden, som hun selv har oplevet.

Du kan læse mere på viklemagi.dk.

Læs lidt mere om Cindy van Harten

32-årige Cindy van Harten er uddannet ergoterapeut, mor til Freya og gift med Albert. Hun bor i Alslev mellem Varde og Esbjerg og styrer fra hjemmet virksomheden Viklemagi.

Selv kom hun i gang med at vikle, da hendes datter var få uger gammel. Hun startede med en ringslynge og en strækvikle, som senere blev udskiftet med en fastvikle. Det var hendes mand, der fik ideen til virksomheden Viklemagi. For når nu hun var så vild med vikler og egentlig gerne ville være selvstændig, hvorfor så ikke sælge dem. Da Cindys datter blev et år, tog hun springet. Hun anskaffede sig et CVR-nummer og begyndte arbejdet med at lave webshoppen. Siden har hun uddannet sig til slyngevejleder. I dag passer hun datteren hjemme, mens hun styrer webshoppen. Hvorfor? Fordi hun brænder for, at flere forældre og børn skal opleve den fantastiske nærhed med hinanden, som hun selv har oplevet.

Du kan læse mere på viklemagi.dk.

LÆS OGSÅ